35 procent van Duitse jongeren haalt rijbewijs door 2toDrive

Het Nederlandse experiment 2toDrive is gebaseerd op het Duitse model dat in 2005 in Duitsland werd ingevoerd. Uit tussenrapportages blijkt dat van alle mensen die hun rijbewijs halen, 35% dit doet door 2toDrive, in Duitsland bekend als BF17. (begleitetes fahren ab 17)

Uit dezelfde rapportage blijkt dat wanneer de bestuurders, die meededen aan 2toDrive, zelfstandig gaan rijden ze gemiddeld 20% minder overtredingen begaan dan bestuurders die niet eerst met een coach gereden hebben. Daarnaast blijkt dat de jongeren die meededen aan 2toDrive 30% minder ongevallen begaan in tegenstelling tot jongeren die niet meededen aan het experiment.

In Duitsland geldt dat jongeren vanaf 16,5 jaar kunnen starten met het volgen van rijlessen. Vanaf 17 jaar mag het standaard rijexamen afgelegd worden waarna zodra het rijbewijs behaald is tot de 18de verjaardag alleen gereden mag worden met een coach. Eigenlijk hetzelfde systeem als in Nederland. Dit betekend niet dat je met je 2toDrive rijbewijs ook in Duitsland mag rijden. Voor rijden in het buitenland moet je echt wachten tot je 18de verjaardag.