Wat is het begeleid rijden experiment 2toDrive?

Sinds 1 november 2011 kunnen jongeren die op of na die datum 17 jaar worden hun rijbewijs (categorie B) halen. Tot hun 18e jaar mogen zij dan onder begeleiding van een coach autorijden. Dit tijdelijke experiment heet 2toDrive en duurt 6 jaar.

2toDrive: theorie-examen vanaf 16 jaar

Door 2toDrive kunnen jongeren vanaf 16 jaar zich inschrijven voor het theorie-examen bij het CBR. Voorheen was de minimumleeftijd hiervoor 18 jaar. Bij 2toDrive zijn de exameneisen hetzelfde als bij de reguliere examens.

2toDrive: rijlessen vanaf 16,5 jaar

Door 2toDrive kunnen jongeren vanaf 16,5 jaar starten met rijlessen via een rijschool naar keuze. Ook kunnen zij een tussentijdse toets afleggen. Voorheen was de minimumleeftijd voor het volgen van rijlessen 18 jaar.

2toDrive: rijexamen vanaf 17 jaar

Jongeren die 17 jaar worden op of na 1 november 2011, kunnen zich inschrijven voor het praktijkexamen van het CBR. Voorheen was de minimumleeftijd hiervoor 18 jaar.

Theoriecertificaat

Jongeren van 17 jaar moeten beschikken over een theoriecertificaat om zich te kunnen inschrijven voor het praktijkexamen. Bij 2toDrive zijn de exameneisen hetzelfde als bij normale examens. Als de jongeren slagen voor het examen, krijgen zij een gewoon rijbewijs. Tot hun 18e mogen zij alleen autorijden met hun coach. Vanaf hun 18e mogen zij zelfstandig de weg op.

Al 17 jaar voor ingangsdatum 2toDrive

Alleen jongeren die op of na 1 november 2011 17 jaar worden, kunnen zich inschrijven voor 2toDrive. Daar zijn 2 redenen voor.

De grote belangstelling voor 2toDrive leidt tot een forse toename in het aantal examens. Omdat niet alle 17-jarigen mee mogen doen, zijn de extra examens beter verspreid over het jaar. En kan het CBR wachttijden voorkomen.

De keuze voor jongeren die nét 17 jaar zijn geworden vergroot de verkeersveiligheid. De 17-jarigen die slagen voor het praktijkexamen kunnen op deze manier zo lang mogelijk onder begeleiding van een coach rijden, voordat zij zelfstandig gaan autorijden

Eisen aan bestuurder 2toDrive

De bestuurder moet na het slagen voor het praktijkexamen tot zijn 18e jaar:

  • voldoen aan de eisen die aan een bestuurder worden gesteld;
  • minimaal 17 jaar zijn;
  • in het bezit zijn van een geldig rijbewijs en een begeleiderpas;
  • minimaal 1 geregistreerde begeleider hebben.

Maximaal 5 coaches op 1 begeleiderspas

Jongeren vanaf 17 jaar kunnen maximaal 5 personen opgeven als coach. De coaches komen op 1 begeleiderspas te staan. Tot hun 18e jaar mogen zij alleen autorijden als 1 van deze coaches naast hen zit.

Minder verkeersdoden door begeleid rijden

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft uitgerekend dat 2toDrive in Nederland 16 verkeersdoden per jaar kan voorkomen.

2toDrive is tijdelijk experiment

2toDrive is per 1 november 2011 ingevoerd als experiment. Het experiment duurt 6 jaar. Als rijden onder begeleiding van een coach een positief effect heeft op de verkeersveiligheid kan het systeem een definitieve wettelijke status krijgen.